Prosecco je jedno z nejoblíbenějších šumivých vín, které pochází výhradně ze severní italské oblasti Veneto a Friuli a vy si ho můžete nyní vychutnat kde jinde než na Proseku.
„Tvůj život je jako prázdná sklenice a je jen na tobě, čím ji naplníš. Protože nakonec si to všechno stejně vypiješ sám,“ praví staré italské přísloví.
Buďte si jistí, že my vám vaše sklenice naplníme tím nejlepším, co lze sehnat.
Osobně jezdíme do Itálie a testujeme jen to nejkvalitnější Prosecco pro naše klienty.
jak se dělí prosecco?
Projděte si s námi jeho rozdělení, ať víte, čím si zpříjemníte den
Podle šumivosti
Podle cukernatosti
Podle oblasti
Podle hroznů
Podle
šumivosti
Spumante bychom do češtiny přeložili jako šumivé víno. Jeho perlivost je 5 barů a poslouží jako skvělá náhrada francouzského šampaňského.
Frizzante, perlivé víno, má nižší stupeň perlení (1-2,5 barů) a bývá levnější, než Prosecco Spumante.
Tranquillo je tiché přestože tento typ není obvyklý, určitě stojí za vyzkoušení.
Prosecco Col Fondo je víno typu pétillant naturel (pét-nat), neboli přírodně perlivého vína. Stupeň perlení je nižší, jako u Frizzante. Víno je kvašené v láhvích a má typickou sedlinu a zákal.
Podle
cukernatosti
U prosecca se také hodnotí množství cukru obsaženého ve víně. Ten obvykle určuje, jaký typ prosecca si nakonec oblíbíme.
Prosecco ZERO: Prosecco v této kategorii obsahuje vždy 0 g zbytkového cukru, někdy též označováno jako brut nature
Extra BRUT: 0 – 6g zbytkového cukru BRUT obsahuje zbytkový cukr od 0 do 12 g na litr vína,
Brut: 0–12 g/l: nejsušší verze s výraznými tóny citrusových plodů a květin. Chuť je intenzivní, ovocnější se znatelnou kyselinkou.
Extra Dry: 12–17 g/l: nejtradičnější, velmi svěží Přestože překlad z angličtiny znamená extra suchý, víno je ve skutečnosti sladší. Chuť je jemnější s výraznými ovocnými tóny a lehkým náznakem citrusů a květin.
Dry: 17–32 g/l: méně obvyklá a velmi sladká verze. Chuť je kulatá a perlení jemné. Nabízí tóny zralého ovoce a květin.
Demi-sec: 32–50 g/l: nejsladší Prosecco, které najdeme pouze u skupiny vín označených známkou DOC.
Podle
pěstování
Hlavní dělení prosecca je však podle oblasti. DOC a a DOCG zkratky na lahvi.
Prosecco DOC (Denominazione di origine controllata), kam spadá Prosecco z 9 provincií v regionu Veneto a Friuli-Venezia Giulia. Označení má navíc 2 podskupiny – DOC Treviso a DOC Trieste.
Prosecco DOCG (Denominazione di origine controllata e garantita) je známka, která označuje vína ze 2 oblastí: území mezi městy Conegliano a Valdobbiadene v provincii Treviso a území poblíž města Asolo. Vína jsou označená jako Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG nebo Asolo Prosecco Superiore DOCG.
Podle
ceny hroznů
Pro Prosecco se používají hrozny Glera, ale i Pinot Noir. Ty nejlepší láhve pocházejí z nejlepších vinic Conegliano Valdobbiadene. V překladu Rive znamená „strmé svahy“. V roce 2009 jich bylo identifikováno 43 a dohromady tvoří 353 hektarů vinné révy, tedy jen nějaká čtyři procenta rozlohy vinic určených pro výrobu prosecca
jak na servírování
K čemu se hodí podávat Prosecco?
V Itálii je Prosecco nejoblíbenějším šumivým vínem a proto není divu, že je všudypřítomné. Mimo Itálii se nejčastěji používá jako aperitiv nebo jako součást míchaných drinků.
Prosecco se hodí servírovat v kteroukoliv denní i noční hodinu, k významné události, nebo pro vychutnání večera s vašimi přáteli. Je výborné k různým salátům s dotykem sladkosti. Po večeři k lehčím dezertům či k sorbetu.
Nejsušší Prosecco Brut jemnou perlivostí a citrusovými tóny skvěle doplní předkrmy, risotta a těstoviny. Je zvláště dobré se zeleninou a mořskými plody.
Prosecco Extra Dry se pro svou jemnější chuť nejvíce hodí jako aperitiv. Při párování s jídlem nešlápnete vedle u čerstvých sýrů, světlého masa nebo mušlí.
Sladší Prosecco Dry se hodí k suchým dezertům, jako je italské panettone, makronky nebo máslové sušenky. Zajímavé je i párování s výrazně kořeněnými exotickými pokrmy. Ke klasickým dezertům se pak nejvíce hodí Prosecco Demi-Sec.
Teplota při podávání
Prosecco podávejte vždy důkladně vychlazené, na teplotu 6 až 8 stupňů Celsia. Pro důkladné vychlazení vložte láhev do kbelíku s ledem a vodou a nechte tak několik hodin odpočívat v lednici.
jedinečná atmosféra
kde jinde než na ProseKu
Litoměřická 879/1, Praha 9 Prosek
BUS: stanice Prosek (177, 183, 151, 152)
Metro: stanice Prosek, výstup z metra ulice Vysočanská, ulice Litoměřická